Terrängträning för både dig och din hund

Det finns många olika sätt att träna sig själv och sin hund. När man ska träna gäller att variera träningen för både människor och hund och terrängträning kan vara en mycket bra form för just detta. När man hör ordet träning är det många som tänker på gymträning, löpning och mycket annat. När det gäller hunden tänker många ofta på lydnadsträning, agility och liknande men det finns faktiskt många olika sätt att träna på. En bra träningsform kan vara terrängträning. Denna form av träning kan till exempel ske i skogen, på ett fält, i vatten eller i andra krävande miljöer där hund och människa behöver arbeta lite extra och koncentrera sig på att ta sig fram i terrängen. Det kan till exempel innebära att människan får hoppa över en stock, medan hunden måste krypa under den. Eller så kanske det ligger pinnar man kan gå slalom mellan. Terrängen är helt enkelt det som ska ge träningen.

Hur börjar man träna?

Det blir idag mer och mer populärt att ge sig ut i skogen och gå eller träna. Många tar också med sig hunden eftersom det är lugnt och skönt. Man behöver heller inte bry sig om eventuella bilar eller liknande då det ofta är mycket lite trafik i skog och mark. Om man vill börja terrängträna är det viktigt att se till de individuella förutsättningarna hos människa och hund. Det är bra om träningsnivån ligger på ungefär samma nivå hos hunden och människan vid träningens början. Om både hund och människa är helt otränade är det bra att börja försiktigt och lugnt med träningen. Om hunden och människan däremot är vältränade kan man börja träningen lite hårdare. Till en början kan det vara bra att bara ta promenader i lite tuffare terräng och utöka dessa gradvis när man blir mer tränad. Det är bra att se till att hund och människa inte får ont av träningen då det kan göra att glädjen minskas till nästa tillfälle för träning. Det gäller att ta hand om kroppen.

Vilken träning kan man göra?

Ett alternativ är att ta en cykeltur i terrängen. På cyclocross.nu kan man finna bra cyklar som går fram även i tuff miljö. Bredvid cykeln kan sedan hunden springa. En nackdel med detta är att träningen blir ganska allsidig. Om man istället går eller joggar med hunden kan man gå balansgång på olika stammar, gå slalom mellan träd eller mycket annat. Om det ligger flera pinnar på marken kan man låta hunden ta ett steg mellan varje pinne för att träna hunden att gå med olika steglängder. Om man hittar en äng eller liknande kan man också träna i intervaller och låta hunden gå i samma tempo som en själv. Detta är också en utmärkt möjlighet att träna hunden på att gå i sina olika gångarter. En hund går väldigt sällan sakta på promenader, men detta kan man träna på i terrängen. Terrängträningen är alltså utmärkt om man verkligen vill utmana sig själv och sin hund.