Ordna en bra omgivning för hunden

Oavsett om man har hund i lägenhet eller i hus gäller det att ordna så att den har det så bra som möjligt. Det är speciellt viktigt om hunden ska valpa eller om den är lite osäker, då kan man behöva ordna så att hunden har ett eget rum. Om man har fler hundar kan det rent av vara nödvändigt att separera dem ibland.

Bygga ett eget rum till hunden

Om du av någon anledning ska bygga eller renovera ett rum och göra i ordning det åt hunden behöver du troligen en hel del byggmaterial. Då kan det vara dags att besöka ett byggvaruhus. Hos Buildor och fysiska varuhus finns det mycket gott om både byggmaterial, tapeter och färger att välja bland. Oavsett om du behöver bygga ett helt nytt rum, eller om du kan renovera ett befintligt sådant kommer du att finna allt du behöver hos byggvaruhusen.

Om du ska bygga ett eget rum till hunden är det bra att tänka på att rummet behöver ha speciella mått för att vara

lagligt och för att hunden ska må bra. Det är också bra att se till att rummet har fönster och bra ventilation. Rummet behöver inte ha något speciellt utseende i övrigt. Om man vill kan man såklart måla det och göra det fint på annat sätt så att man kan använda rummet till annat när hunden inte behöver det.

I vissa fall kan man ha ett större rum som kan delas av i två eller flera mindre rum. Då går det ofta att köpa reglar och spånskivor att bygga väggar av. En dörr kan göras på samma sätt. Det är ett smidigt och billigt sätt att bygga på.

Inreda hundens eget rum

Det kan vara mycket frestande att inreda hundens rum. Det är dock bra att se till att rummet och allt som finns i det enkelt kan rengöras. Hunden kan smutsa ner och det kan dessutom också komma in smittor i huset som gör att man måste sanera. Om man målar eller tapetserar rummet kan det vara klokt att se till att materialet kan torkas av ordentligt och göras rent om det blir smutsigt. Även golvet bör vara enkelt att hålla rent och man bör se till att det kan torkas med kemikalier om en sanering behövs.

I hundens rum bör det finnas tillgång till mat och vatten. Man bör också kunna umgås med hunden och det är bra om den kan se resten av familjen, till exempel genom att man sätter ett kompostgaller i dörröppningen eller genom att man tillverkar en nätdörr. Hunden måste också ha något mjukt att ligga på och om det är en tik som ska valpa bör det också finnas en valplåda.