Åka på bilsemester med hund

När sommaren börjar närma sig är det inte ovanligt att vi börjar planera vad vi ska göra under semestern. Många familjer har dessutom en hund och eftersom den anses vara en familjemedlem, vill de flesta ta med hunden på semestern.

Om du bestämmer dig för att åka på en bilsemester med familjen och din hund finns det en del saker som är bra att tänka på. Speciellt om det är bestämt att ni ska åka på en längre resa. Hunden behöver många gånger fler pauser jämfört med vad du själv behöver.

Biltillbehör

När du ska resa med hunden bör du först tänka på hur hunden ska transporteras. Det finns flera alternativ du kan välja mellan, oavsett om du har en liten hundras eller en större hundras. Vissa väljer att köpa en hundbur som står bak i bilen, i alla fall om de äger en större bilmodell. Det kan även vara smidigt att köpa en hundtrappa. En hundtrappa gör det nämligen möjligt för hunden att gå in och ut bilen själv. Detta är speciellt rekommenderat om du har en större bil och en liten hundras. Då slipper du lyfta hunden in och ut.

Ett annat alternativ är att låta din hund sitta på ett säte i bilen. Då är det dock viktigt att du ser till att hunden inte kan röra sig helt fritt, även om du tycker det skulle vara mysigt. Det kan gå illa till om du hamnar i en bilolycka och din hund sitter helt löst på sätet. Det finns hundselar du kan köpa som sätts fast ungefär som ett vanligt bilbälte. Det kan även gå bra med en liten transportbur som ryms på sätet. Men den måste vara säkrad med bälte och spännremmar. Det finns ett antal transportregeler som gäller när du ska resa med djur som det kan vara bra att läsa igenom.

Mat, vatten och rastning

En av de viktigaste sakerna du måste komma ihåg är att ta med dig hundmat och vatten. Vatten är väldigt viktigt när det är varmt. När du sedan ska mata hunden är det bäst om du stannar vid rastplatser och låter den äta i lugn och ro. En rastplats är även bra till att gå en liten promenad med hunden.

Lämna inte din hund i bilen

Sist men inte minst är det väldigt viktigt att du aldrig lämnar din hund ensam i bilen, speciell under de varmaste sommardagarna eftersom den kan dö av värmeslag. Ska ni stanna vid affärer eller liknande är det bäst att en person stannar med hunden medan den andra springer in och handlar. Skulle du resa ensam kan det bli lite knepigt, men vid vissa affärer finns det platser där du kan lämna hunden utomhus.