Starta hunddagis

Drömmer du om att starta ett hunddagis och kombinera ditt hundintresse med ett arbete? Det är ju faktiskt inte alla människor som kan jobba med det de tycker är det bästa i hela världen. Ett hunddagis gör att du kan ha hundar omkring dig från morgon till kväll, och kanske även på natten om du har egna hundar.

För att starta ett hunddagis behöver du:

Innan du börjar fundera på vad du ska kalla ditt hunddagis behöver du se till att du har en utbildning. Nu för tiden behöver den som förestår ett hunddagis ha en utbildning eller en validerad kunskapsnivå baserad på erfarenhet sedan tidigare. Det är Länsstyrelsen som har hand om detta. Du behöver även ha en bra geografisk plats. Det du får tänka på är att det ska finnas tillräckligt med mark för att ha hundgårdar och det är alltid bra om det finns möjlighet till att göra en större inhägnad där hundarna kan få springa av sig ordentligt.

Ett kapital kan vara bra dessutom, om du behöver köpa mark eller bygga något. Det kostar alltid pengar att starta eget företag, och ett hunddagis utgör inget undantag.

Har du redan en fastighet i bra läge och med en del mark som hör till, kan det vara en god idé att även ha lite fordon och maskiner som underlättandet skötseln av gård och mark. Hos Kellfri.se hittar du dessutom en traktor som du kan klippa ner gräset i rastinhägnad med, det är bara att koppla vad du nu behöver bakom traktorn och sätta igång.

Utbildning

För att starta ett hunddagis eller annan verksamhet krävs utbildning. Det finns olika aktörer som håller i utbildningarna och de kostar mellan 6000 kr upp till 20 000 kr. Detta bekostar du oftast själv och kan läsa en del på distans hemifrån. Du ska även ha ett antal veckors praktik. I utbildningen ska du lära dig hundarnas beteende, problemhundar och problemhundägare, stress hos hundar, raskunskap, smittspridning, enklare djursjukvård och djurskyddslagstiftningen. Detta är för att du ska ha de kunskaper som krävs för att kunna ta hand om djur på ett bra sätt. I vissa fall kan en lång och likvärdig erfarenhet valideras genom prov hos Länsstyrelsen istället för att gå en utbildning, men det är Länsstyrelsen som avgör. Det är också Länsstyrelsen som avgör om du får öppna verksamhet eller inte; bara för du har utbildningen är det inte att öppna verksamhet hur som helst. Att göra det utan tillstånd är ett brott mot djurskyddslagen.

Bara dagis eller bredare verksamhet?

Du kan välja att ha bara ett hunddagis för hundar över dagen, men för att bredda ditt område så kan du även ha pensionat med djur inhysta över natten eller på längre tid. Det går dessutom att ha försäljning av djurtillbehör och foder, som en extra del i verksamheten. Detta ger ju även en extra inkomstkälla som inte behöver rastas när det regnar.

Du behöver veta hur stora hägn och boxar ska vara och hur många hundar som får vistas i byggnaden, boxen eller i hundgårdarna. Detta finns att läsa om hos Jordbruksverket.