Vad kostar det att ha hund?

Visst är det underbart att ha hund, men det finns också en hel del kostnader som tillkommer. Innan man skaffar en hund är det viktigt att man har koll på vilka

utgifter som man kommer att ha och vad det generellt kostar att äga en hund, t.ex. försäkringar, veterinärbesök och skötsel. Utöver det mest nödvändiga som mat och pälsvårdsartiklar kommer hunden dessutom att behöva leksaker, godis och en skön säng att sova i. Det är naturligtvis inte meningen att avskräcka dig från att skaffa hund, men du bör räkna med att den totala kostnaden för hela hundens liv hamnar någonstans mellan 150.000-250.000 kronor.

Kostnaderna varierar av ett flertal olika anledningar, t.ex. hur stor hund du har och vilken typ av pälsvård som hunden behöver. Även saker som ras och storlek är avgörande. En mindre hund lever längre, men matkostnader och utrustning är billigare. Behöver du säkerhetsanpassa ditt hem med grindar för att förhindra att hunden rymmer när dina altandörrar står öppna behöver du även räkna med sådant.

Köpet av hunden

Den största kostnad som du kommer att ha är troligen den summa du betalar för själva hunden. Köper du en renrasig hund får du räkna på minst 8000 kronor, medan en blandras hamnar någonstans mellan 1000 till 6000 kronor. Oavsett om du vill ha en renrasig hund eller en blandras är det viktigt att du väljer en seriös och professionell uppfödare. Uppfödaren bör vara registrerad i Svenska Kennelklubben.

Kostnader för ett år

1. Din hund kommer naturligtvis att behöva mat. Hunden ska matas flera gånger varje dag och fodret ska vara anpassat efter hundens behov och ålder. Årskostnaden för en normalstor hund ligger på cirka 4000 kronor till 5000 kronor.

2. Alla hundar bör ha en försäkring. Veterinärbesök kan vara mycket kostsamma och som ägare är det viktigt att du tar ansvar och kan förse din hund med den vård den behöver när det krävs. En försäkring kan hjälpa dig med detta och kostar cirka 3500 till 4500 kronor om året.

3. Din hund kan bli sjuk, skada sig eller behöva vaccineras och då behöver du besöka en veterinär. Räkna med att veterinärkostnader per år ligger någonstans mellan 2000-3500 kronor.

4. En hund behöver hjälp med sin päls, tänder och tassar. Om hunden är långhårig krävs mer pälsvård, men för en hund med medellång päls ligger årskostnaden på cirka 2000 kronor.

5. Leksaker och godis kommer du att behöva mycket av. Godis använder du för att belöna din vän och leksaker för att underhålla och stimulera. Eftersom hundar har vassa tänder kan de snabbt gnaga sönder både den ena och den andra leksaken under åren. Kostnaden för leksaker och godis brukar uppnå cirka 1500 kronor.