Hundar och vatten

Vissa hundar älskar vatten, och inte bara som törstsläckare, medan andra ser vatten som ett nödvändigt ont. Sköna lediga sommardagar kan det vara lockande att spendera hela dagen på stranden med familjen – som hunden är en självklar del av. Med vad gäller för hundar på badstränder, får de bada var som helst? Och vad bör man se upp med när det kommer till att låta hundarna plaska runt i vattnet? Har du till exempel hört talas om hot spot, vattensvans och algförgiftning? Detta bör naturligtvis inte hindra din hund från att få leka och ha kul i vattnet, men det kan vara bra att veta vad man ska se upp med och tänka lite extra på.

Se upp med stränder, fukt och kyla

Vissa kommuner har en särskilt avsedd badplats för hundar där även du får bada tillsammans med din hund. Finns inte det så får du inte bada med hunden på stränder avsedda för människor, då får du istället hitta en avskild plats som inte tillhör stranden. Om din hund älskar att bada väldigt mycket kan det dock vara läge att se upp med att låta hunden gå runt fuktig en hel dag. Fukten kan göra att din hund utvecklar eksem i huden, även kallat hot spot, vilket blir väldigt smärtsamt för hunden. När hunden blir kall efter badet kan en inflammation uppstå i svansroten, vilket kan orsaka vattensvans, som visar sig genom att svansen hänger rakt ner. Även detta blir mycket smärtsamt för hunden. Så se till att din hund slipper frysa efter doppet.

Förgiftningar att se upp med

Algförgiftning kan uppstå om hunden har badat i vatten där alger blommar. Detta är livsfarligt och kan leda till döden, veterinär måste uppsökas vid första tecken på förgiftning. Förgiftningen yttrar sig genom att hunden kräks, darrar och är allmänt orolig. Det bästa är att se till att hunden inte badar i algblommande vatten alls, genom att kolla vattnet innan man låter sin hund rusa i. Att bada i saltvatten kan även det leda till förgiftning hos hunden, fast då kan det röra sig om saltförgiftning. Många hundar sväljer en stor mängd vatten när den badar, och salt i större mängder är även det livsfarligt för hundar. Det säkraste för din hund kanske vore att ha en badtunna trä för utomhusbruk som din hund kan bada i, om du vill vara helt på den säkra sidan. Skämt åsido, ha bara lite koll på vilka vatten du släpper ner hunden i så går det nog bra.