Precis som människor kan hundar drabbas av olyckor. Skillnaden är att hundar är beroende av deras mattar och hussar för att hålla dem säkra, och ansvaret ligger därför på hundägarna att vidta de åtgärder som krävs för att undvika att deras vovvar är inblandade i olyckor.
Den absolut vanligaste typen av olyckor för hundar, som även är den vanligaste dödsorsaken i allmänhet för våra fyrfota vänner, är trafikolyckor. Detta är tragiskt på flera sätt, men kanske inte minst för att det alltid är minst två inblandade i en trafikolycka med en hund – det är med andra ord inte bara hunden som kan skadas allvarligt, utan också förarna i bilen och andra trafikanter. Kanske föga förvånande sker flest trafikolyckor med hundar inblandade under vinterhalvåret, med toppar i december och januari, när det är som mörkast och dåligt väglag. Andra faktorer som kan spela in är jaktsäsongerna, som innebär att många jakthundar rör sig fritt i naturen kring vägarna.
Det finns flera saker man kan göra som hundägare för att försäkra både sin hunds och andras säkerhet när man är ute och går med vovven i trafiken. För det första bör man självklart alltid hålla sin hund kopplad, oavsett var man är ute och går. Även om man tycker sig ha full pli på sin hund, vet man aldrig om en distraktion i fel ögonblick kan göra att hunden inte kommer på kommando, utan istället springer ut i vägen. Man bör också se till att kopplet är ett vanligt koppel, och inte ett så kallat flexi-koppel som rullas ut och in på en spole i handtaget när hunden rör sig. På det sättet har man ingen kontroll över hur långt i sidled hunden rör sig, och när man behöver dra in hunden snabbt kan det redan vara för sent. Kopplet ska inte vara längre än att du kan dra hunden intill dig på en gång.
En annan självklarhet när man rör sig i trafiken, särskilt på vintern när det blir mörkt tidigt, är reflexer. En reflexväxt gör till exempel att man syns tydligt för bilförare även på långt avstånd, och även hunden bör bära något som gör den synlig, till exempel en reflexsele eller ett blinkande halsband.
Om olyckan ändå skulle vara framme och det värsta sker, gäller det att ha sin hund försäkrad för att kunna täcka alla kostnader som uppkommer i och med behandling av skadan, som förhoppningsvis inte blir dödlig. I ett krisfall, om man inte har försäkrat sin hund eller inte kan täcka självrisken, kan man ta ett snabblån hos till exempel Snabbfinans.se för att kunna täcka veterinärskostnaderna, och sedan betala tillbaka när ens hund förhoppningsvis har återhämtat sig från skadorna.