Att resa med hund

Det kan finnas många anledningar till att man tar med sig sin hund på en resa: kanske reser man just på grund av hunden, till exempel inför en utställning eller tävling, eller på grund av avel, eller så ska man flytta och vill ha med sig sin fyrfota vän till sitt nya hem. Det man alltid bör överväga innan man leder in hunden i reseburen eller sätter ned den i hundväskan är om det verkligen är nödvändigt att hunden följer med på resan. Om man inte har turen att ha en hund som inte störs nämnvärt av att resa, är nämligen sannolikheten stor att det är en mycket stressande upplevelse för hunden, som man inte bör utsätta den för i onödan.

Om det faktiskt är nödvändigt att ta med sig hunden, finns det vissa saker man kan tänka på för att göra resan så stressfri som möjligt för både en själv och hunden. En sak som är viktig att komma ihåg är till exempel att det kostar mer pengar att resa med hund. Även om man inte checkar in hunden som ”bagage” i en bur, utan tar med sig hunden i en särskild väska i kabinen, tar flygbolagen till exempel vanligtvis ut en extra avgift för att man har med sig en hund. Sådana extra avgifter är också vanliga på hotell. Man bör därför alltid ha en ekonomisk buffert när man tar med sig hunden på resa, eftersom man inte vet vilka oväntade kostnader som kan dyka upp. Om det värsta skulle hända, och man inte har möjlighet att betala för sin hund när man bokar hotell eller en flygresa, kan en nödlösning vara att ta ett lån på Mobillan.se. Då får man pengarna snabbt, och kan sedan betala tillbaka dem i lugn och ro när både en själv och hunden är hemma igen.

Andra praktiska detaljer som är viktiga att hålla reda på är att se till att hunden är ID-märkt med chip, att den har sitt pass redo och att den har fått alla de vaccinationer som behövs, till exempel mot rabies och mot särskilda parasiter som kan finnas på resmålet. Det är också bra att kolla igenom vilka regler för införsel som finns i landet man ska åka till, samt vilka införselregler som gäller till Sverige från det landet. Annars finns risken att ens hund får sitta i lång karantän när man kommer hem igen.

För att hunden ska kunna känna sig så lugn som möjligt under resan är det viktigt att vänja hunden vid upplevelsen så mycket det går. Man kan till exempel träna på att gå med hunden i områden med mycket människor, att åka tåg med hunden och att sitta i den bur eller väska de kommer att resa i. Det är också en bra idé att lägga med en filt som de använder hemma i buren eller väskan, eftersom de då har tillgång till något som luktar bekant. Om man vet med sig att ens hund blir stressad av att resa kan det vara frestande att ge den lugnande medel. Det kan dock vara en dålig idé, eftersom personal vid incheckningen sannolikt kommer att tillkalla veterinär om hunden beter sig avslaget eller lojt – en kostnad som du som hundägare får betala för. Det bästa, om man upplever att ens hund inte mår bra av att resa, är därför så som nämndes inledningsvis att försöka lämna den hemma om det går.