Att uppfostra en valp

Du har köpt en hundvalp och det är dags att lära känna den – och viktigast av allt, att den lär känna dig och lyssna på dig.

Vägledningen och åsikter angående uppfostran av en hundvalp skiljer sig åt. Det gäller att ta vara på tiden som valpen är liten, så du inte behöver handskas med en riktig tonårsbuse.

I början är det bra att lära hunden några små ord och fraser, såsom “stanna här” och “kom”. Valpen ska lära sig att inte följa efter dig överallt, men också att komma fram till dig när du ber den om det. Ha mycket tålamod under träningen och beröm valpen när den gör rätt.

Redan från dag ett lär du valpen att bli rumsren. Om valpen skulle orsaka en olycka inne passar det sig inte att uppmärksamma detta – ge valpen beröm istället när den uträttar sina behov utomhus. Ta ut valpen så ofta du bara kan så att den lär sig att koppla vad som ska göras.

Din valp kommer att bitas mycket under sina första veckor – detta går över inom några månader (vanligast när valpen är mellan 4-5 månader gammal). Det är viktigt att visa valpen att bitandet gör ont – att reagera gällt på det medan valpen har dina fingrar i sitt grepp. Då förstår den att något är fel.

Den sociala biten är otroligt viktig. Det är i det stadiet valpen lär sig att kommunicera med andra hundar och människor. Låt valpen träffa och leka med så många hundar som möjligt, så att det blir naturligt för den. Om valpen känner sig ängslig eller osäker får du inte tvinga valpen till kontakt – den ska själv vilja göra detta.

Tänk på att aldrig stressa eller överanstränga din valp, detta skapar en stressad unghund!