Att köpa en hund

Att införskaffa hund är lika spännande som det är roligt. Innan du väljer vilken fyrbent vän som ska bli din, finns det några saker att tänka på.

Oavsett vilket syfte hunden ska uppfylla, är det viktigt att du väljer rätt ras. Det vore till exempel väldigt oklokt att välja en stor ras om du bor i en liten lägenhet, då hunden kommer att behöva en stor yta att röra sig bekvämt på. Det är viktigt att inte gå efter “stereotyper” eller egenskaper som sägs vara vanliga för en viss hundras, till exempel att labradoren tycker om barn. Alla hundar är individuella fall och det finns alltid undantag. Det är allra bäst att se på hundrasens ursprungliga användningsområde samt uppmärksamma dess storlek och vikt. Med dessa principer skulle du välja att ha en chihuahua som hundvakt lika lite som du skulle hålla en schäfer instängd i hemmet dygnet runt.

Det finns olika alternativ att välja mellan när det kommer till att köpa en hund. Du kan välja att gå till en uppfödare – detta rekommenderas i synnerhet om du vill ha en hund av en viss ras. Det är viktigt att uppfödaren har dokumenterat valpkullens hälsa, att de har avmaskats, vaccinerats, chippats samt att de har alla papper i ordning.

Det är viktigt att du kan lita på uppfödaren. Denne ska ha koll på valparnas olika personligheter (om dessa hunnit utvecklas) och därefter kunna rekommendera en valp ur kullen som skulle passa dina önskemål.

Om rasen inte spelar någon roll (eller om du inte bryr dig om att valpen saknar papper) kan du kontakta ett hundjourhem för att visa intresse för en valp/äldre hund. Hundar som tidigare hamnat fel får en ny chans med hjälp av hundhem, där de finns tillgängliga för adoption. Hundar utan hem är det största jourhemmet för hundar i hela Sverige – där annonseras hundar som söker ett nytt hem dagligen. Dessa hjälps från Irland ända hem till Sverige där omplaceringsbehovet för dem ofta är akut.

Ett exempel på ett liknande jourhem är Hundhjälpen. Där hjälps hundar och även katter från fel omständigheter till Sverige, där de läggs upp för adoption. Kraven för adoption är förstås tuffa då jourhemmet vill vara säkra på att den nya ägaren är passande för adoptionen.