Hundens hälsovård

 

Det är viktigt att lägga ned både tid och pengar på hundens hälsovård. Detta förhindrar en massa onödiga veterinärbesök som du och din hund lätt kunnat slippa.

Undersök din hund regelbundet efter fästingar och annan ohyra, i synnerhet under vintern. Det finns speciella fästingborttagare att köpa om din hund skulle ha en. I förebyggande syfte kan du köpa fästing- och loppschampoo som “skrämmer bort” sådan ohyra.

Tändernas hälsa är av yttersta vikt. Investera i en bra tandborste och tandkräm anpassad för hundar, och ge hunden tuggben dagligen. Dessa renar tänderna och friar dem från plack. Om din hund har tandvärk är det nästintill omöjligt för den att tala om det för dig – för att förhindra karies och andra problem med tandhälsan får du inte glömma att ta hand om hundens tänder!

Hundens öron måste rengöras regelbundet. Om för mycket vax och smuts samlas kan infektioner uppstå. Ett öronrengöringsmedel rensar din hunds öron och håller dem fria från allt vad smuts heter.

Klipp hundens klor ofta. För långa klor kan börja växa inåt och då kan de växa in i benet eller tassen. Investera i en bra klotång eller klofil, vilket du än föredrar.