Hundar

 

Hunden är ett av världens vanligaste sällskapsdjur. De är flockdjur, kända för att vara sina ägare lojala och givmilda, och sina uppgifter trogna. Det finns en otrolig mängd olika raser som alla har sina unika utseenden, storlekar och användningsområden.

Hunden sägs vara en sorts domesticerad (tämjd) underart av vargen. Det sägs att hundar som har liknande ansiktsdrag som hos en varg har en tendens att leva längre, i motsats har till exempel mopsar mer intryckta ansikten. Dock är detta inget som är säkert då varje hund är en unik individ. En frisk hund brukar leva mellan 12-17 år, men världens äldsta dokumenterade hund blev 29 år gammal!

En hunds användningsområden är många – bland annat används de som familjehundar, brukshundar, jakthundar och utställningshundar.

Familjehundar

En familjehund, eller sällskapshund som det också heter, är helt enkelt en hund som blir en väl uppskattad del av en familj. Alla hundraser lämpar sig som familjehundar så länge de blir uppfostrade på rätt sätt. Varje familjehund kräver individuell träning så att den kan anpassa sig för sitt hem. Detta innebär förstås grundläggande träning såsom lydnad, tålamod och respekt. Vissa hundraser behöver mer motion än andra (dock är ett aktivt liv viktigt för alla typer av hundar) och vissa kräver ständig hjärngympa. Det gäller att vara påläst om rasens främsta behov och uppfostra hunden med dem som guide. Familjehundar är det vanligaste användningsområdet för en hund och även det minst påfrestande för den då dennes främsta syfte är att glädjas åt. Under rätta omständigheter för både familjen och hunden, blir hunden en älskvärd familjemedlem också, med vilken det skapas mängder av underbara minnen.

Brukshundar

Brukshundars syfte skiljer sig avsevärt från en familjehunds – de gör en insats i samhället i form av vakthundar, vallhundar, assistanshundar, räddningshundar och dylikt. De används främst inom räddningstjänsten, polisen, militären, tullen och inom bevakningsföretag. Brukshundar tränas hårt mentalt och fysiskt från valp till vuxen ålder, och de brukar arbeta med sina uppgifter hela sina liv.

Jakthundar

Jakthundar är en form av brukshundar, men de anses tillhöra sin egen grupp. Jakthundar assisterar jägaren vid jakt eller är med som sällskap. Det finns olika typer av jakthundar anpassade för jakt av olika byten. Oavsett vad dess roll i jakten är tränas den hårt inför detta då det är mycket viktigt att den är kvick och fokuserad. En jakthund blir även en trevlig sällskapshund.

Utställningshundar

Under hundutställningar gör domare en bedömning av hur väl en hund inom en viss ras stämmer överens med rasens standard. Hit räknas förutom utseendet även hundens lynne och lydnad. Under dessa utställningar bedöms tikar och hanhundar för sig, och sedan ställs de mot varandra för att tävla om titeln “Bästa hund inom rasen”. Konkurrensen är hård i dessa tävlingar och hundar som ställer upp på dessa utställningar måste naturligtvis vara renrasiga.